8 Haziran 2013 Cumartesi

Dünyayı Kim Yönetmeli? || Diktatörler mi? Tanrılar mı? Yoksa.. (1)

Yıl 2013..

Yaklaşık 6000 yıl önceye ait yazı ve alfabe kalıntılarının ışık tuttuğu yeryüzü, tarih ilerledikçe insanların birikimlerine ve bu birikimlerin doğurduğu yeniliklere yani medeniyete bir kucak oldu.

Medeniyetin ne olduğu nasıl yorumlanması gerektiği konusunda fikir ayrılıkları olması doğaldır, bu konuda tek söyleyeceğim bana göre medeniyetin anlamı insanlık tecrübesidir. Gelişmiş tarım yöntemleri, ekonomiye bakış, sanat eserleri ve sanat türleri, tıp, teknoloji vs..

İnsanlık tarih içinde yaşlandıkça kendine yeni mecralar açmış, farklı bir çok alanda gelişim göstermiş ve hala yeni alanlar arayışı sürmektedir. İlgilenilen her alanda buluşlar hiç bir zaman tükenmemiş ve devamlı değişim ve gelişimle insanlık tecrübesi artmaktadır.

İşte dünya derken bu insanlık tecrübesi ve bu tecrübeye şahitlik eden yeryüzünü birlikte görmek gereklidir. Bu anlayışla geçmişin tahlili ve geleceğin şekillendirilmesi hususunu iyi ele almak şarttır.

Bu dünya nereye ulaşmayı arzulamaktadır? Amaç nedir? Zamanın içine sıkışan hayat var olduğu müddetçe var olacak olan bu tecrübenin sonu ne olmalıdır?

Binlerce soru sorulabilir, fakat insanlar olarak doğru yada kesin bir cevaba ulaşmamıza bu günlerdeki tecrübemiz yeterli değildir. Yani son belirsizdir. Bu belirsizliği aşmaya çalışmak kesinlikle gereklidir, fakat kavrayamadığımız bizim metafiziksel diye adlandırdığımız yada ilahi diye tanımladığımız bir sondan tutunda dünyamızı da içine alan evrenin kendi içine çökmesi ve yaşamın son bulmasına kadar farklı binlerce de son görüşü bulunmakta.

Peki insanlık ne yapmalı??


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder