7 Temmuz 2013 Pazar

Darbe Günlükleri | Mısır Devriminin Anlamı..

Öncelikle darbenin ne olduğunu kavramak gerek, darbe sadece askeri midir? Başka çeşitleri var mıdır? Neye karşı yapılır?

Genel olarak düşünülen, hep asker tarafından, kendilerine uymayan bürokrasiyi gördüklerinde egemenliğe el koymaları olur. Bu kadar basit olmadığını düşünüyorum.

Mısırda olanı darbe olarak yorumlayan zihniyeti öncelikle kınıyorum ve bu hareketin özgürlük aşığı insanların kafalarını karıştırmaması gerektiğini düşünüyorum.

Yönetim şekli bir kılıftır. Yaşanan şey bir isimle bir olguyla sınırlanamaz. Demokrasi denen şey insanların oy birliğiyle kendilerine yönetici seçmesidir, aşağılık bir sistemdir. Çünkü seçilmek için elinde güç olması gerekir. Bu günümüzde paradır. Reklamını yaparsın para harcar başa geçersin, sonrada zararını gidermek için insanları sömürmeye başlarsın. Basit.

Mısırda yaşananlardan öncesini değerlendirelim. İnsanların kafalarında bir Amerika olgusu var. İşte süper güç, yeni dünya düzeni, büyük ortadoğu projesi vs. Bunlar dışarıdan algılanan şeyler, fakat Amerika değil stratejileri insanlar geliştirir. Bu ddevleti yönetimi üzerinde söz sahibi olan başkanlarından çok büyük küresel şirketlerdir. Onlar ne isterse o olur. Bu gerçektir. Merak eden araştırıp görebilir.

Bu büyük şirketler özellikle enerji alanında ve değerli madenler alanında gelişmişlerdir. Buna uygun olarak kendi stratejilerini oluşturur ve lobi yaparak bunu hükümetlerin uygulamasını sağlarlar. Çünkü silahlı güç meşru olarak devletin elinde bulunur, gerçi bu silahlarıda onlar satar ama, kendilerine paralı ordular kuramazlar, askerde bulamazlar haklı bir nedende gösteremezler.

İşte amerikada bu planları uygular. Şimdi ortadoğuda enerjiyle ilgili ne varsa ellerine geçirebilmek için bir plan yürüttüler. Peki halkları nasıl uyutacaklardı? Ilımlı islam diye bir olgu ortaya atıldı bazı ülkelerde bizde dahiliz. Bazılarında diktatörler oluşturuldu. Bazılarında iç savaş çıkartıldı. Fakat önemli bir şeyi unuttular yada üstesinden gelemediler.

Bu topraklarda 3 medeniyet çok eski ve köklüdür. Anadolu, İran ve Mısır... Kültürü yenemediler. Mısır herşeyden önce kendine has bir tanrı olgusunu bin yıllarda geçse içinde taşıyacaktır. Burada dinle oyun oynamak ve insanları kamplaştırmak yanlış bir seçimdir. Müslüman kardeşleri desteklediler, baş getirdiler ama o topraklardaki insanların yüzde 35'i hristiyanken niye din odaklı bir hükümet başta kabul edilsinki. Ayrıca etnik olarak bakarsanız bir Mısırlı bir mısırlıdır. Onlara arap, yahudi, fransız vs. bişey diyemezsiniz, onlar mısırlıdır. O köklerinede bağlı olacaklardır elbette.

Şimdi ordu geldi ve olması gerekeni yaptı, yanlış hükümet vardı onu ortadan kaldırdı. Umarım yerine yine din merkezli bir hükümet ortaya çıkmaz orada, bu yeniden bir darbeye yol açar. Oradaki iç savaşıda kimse desteklemiyor Suriyede ki gibi değil yani. Orada insanlar kamplara ayrıldılar hemde demokratik olarak şimdi bunun farkına varana kadar kendilerini yerler.

Türkiye'den bakınca ben günümüzde sol cephe diyebileceğimiz özgürlükçü kesimin (ki bu yanlıştır özgürlükçünü tarafı olmaz Türkiye'de böle ayrılmış) bu hükümet düşürülmesi olayını desteklemelerini beklerdim. Bu darbe özgürlük kısıtlansın diye değil yanlış olan düzelsin diye yapıldı. Her darbe yanlış olamaz!!

Peki bu niye oldu çünkü abd'nin planı tutmadı, yeni plana geçiş yaparkende eskileri yok etmeleri lazımdı. Ben şimdi merak ediyorum, ordusu amerika odaklı bir ülke olan mısırdaki bu devrim sonucu islami hareket hükümetten alındı ve buna akp ne tepki verecek..Tabii ki karşı çıktı yine göz boyaması gerek hemen demokrasiye büyük darbe vuruldu şekline getirildi olay. Halbuki asıl amaç abdnin aynı oyunu burada oynamasını istememeleri çünkü başa onlar getirdi şimdi onlar tasfiye ediyor. Bu sebeple araları kesinlikle açılmıştır.

Amerika ve Türkiye şu anda müttefik gibi hareket edemez. Suriyedeki muhaliflere edilen yardımda bu hükümetin amerikayla ortak yapacağı son çalışma oldu zaten oda bir işe yaramadı görüldüğü üzere.

Mısır öyle, İrana dokunamadın, Türkiye'de uyanıyor. Herkes hazır olsun hükümet yakında değişiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder