13 Eylül 2013 Cuma

İlginç Tarih - 1

Gençler olarak tarihte yaşanan olayları iyi bilerek, günümüzdeki örneklerini ve günümüze olan yansımalarını iyi bir şekilde tahlil etmemiz, geleceğimiz açısından yapmamız gerekenlerin en başında gelir. Derler ya tarih tekerrürden ibarettir.

Zaman içinde insanlar aralarında uzun yıllar olsa da birbirlerini çok güzel taklit ederler. Şimdi tarihteki ilginç bir olaydan ve bazı kişilerden bahsedeceğim.

Günümüzde zaman zaman irtica konusu gündeme gelir, hatta bazen 28 Şubat gibi olayların yaşanmasına kadar giden tartışmaları alevlendirir. Gerçekten var mıdır? Evet vardır. Cumhuriyet tarihindeki ilk irticai örgüt Tarikat-ı Salahiye'dir. Asıl adı Müdafaa-i Kübra-i Hukuku Hilafet..

Şimdi bu tarikat hakkında daha fazla bilgi vermeyeceğim. Meraklı arkadaşlar kaynaklara bakabilirler. Cumhuriyetin ilk yıllarında bildiğiniz gibi İstiklal Mahkemeleri vardı. Bu tarikatın ortaya çıkarılması ve yargı sürecinin tamamlanmasıyla 11 kişi idam edilmiştir. Buraya kadar doğal bir süreç.

Fakat bu 11 kişi içinde durumu ilginç hale getiren birileri var. Rumlar.. Cumhuriyet tarihindeki ilk irtica hareketinin içinde bulunan bu Rumlar eski Osmanlı tebaası ve müslümanlığı kabul etmişler. Hilafeti savunuyorlar. Hani hep Yunanlara gavur derler ya...

Bu davanın soruşturmasını Salih Fuat Keçeci yapmıştır. Olayı ortaya çıkaran, delil bulan, tanıkları bulan odur yani. Sonra yıllar geçer ve aynı Keçeci, Adnan Menderesin iktidarda kalmak için dini siyasete bulaştırmaya başladığı günlerde bu sefer irtica tarafına geçer, Menderesin yakınındaki vekillerdendir. Bugünlerde bir başbaşdanışman var duymuşsunuzdur, ona benzer...

Bu vesileyle tarihten bahsetmişken, Türk Tarih Kurumundan bahsetme gereği hissettim. Yanılmıyorsam Eylül-Ekim 2011 civarlarında, TTK başkanı Prof.Dr.Ali Birinci görevinden alınmıştı, hatta uzun süre yerine başkanda bulunamamıştı.

Geçen bu süre içinde TTK matbaası kapatıldı, hemde o sırada yaklaşık 100 eser basım sırasındaydı. Sonra tüyap kitap fuarlarına gittik. Eskiden 5 liraya alıp kütüphane yapabildiğimiz, TTK yayınlarının indirimli fiyatı 20-25 lira olmuş...

Kasasında 500 trilyondan fazla bütçesi olan bir kurumu, onu çok iyi yöneten bir başkandan ayırmak, sonrasında burayı bir dükkan gibi kar amaçlı işletmeye çalışmak ve üstüne üstlük bu paralarla çok önemli tarih çalışmaları yapılması gerekirken, yalan bir tarih oluşturma çalışmaları gerçekleştirmek, hükümet adına doğru bir eylem değildir.

Hayyam'ın dediği gibi, "Tarih kainatın vicdanıdır.."

Saygılar..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder